NO to the Microsoft Office format as an ISO standard
I ask the national members of ISO to vote "NO" in the ballot of ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) for the following reasons:
# There is **already a standard ISO26300 named Open Document Format (ODF)**: a dual standard adds costs, uncertainty and confusion to industry, government and citizens;
# There is **no provable implementation of the OOXML specification**: Microsoft Office 2007 produces a special version of OOXML, not a file format which complies with the OOXML specification;
# There is **missing information from the specification** document, for example how to do a **autoSpaceLikeWord95** or **useWord97LineBreakRules**;
# More than **10% of the examples mentioned in the proposed standard do not validate** as XML;
# There is **no guarantee that anybody can write a software** that fully or partially implements the OOXML specification **without being liable to patent damages or patent license fees by Microsoft**;
# This **standard proposal conflicts with other ISO standards**, such as ISO 8601 (Representation of dates and times), ISO 639 (Codes for the Representation of Names and Languages) or ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
# There is **a bug in the spreadsheet file format which forbids to enter any date before the year 1900**: such bugs affects the OOXML specification as well as software versions such as Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
# This **standard proposal has not been created by bringing together the experience and expertise of all interested parties** (such as the producers, sellers, buyers, users and regulators), but by Microsoft alone.
++ Last signatures
Chiedo ai membri nazionali di ISO di esprimere un "NO" alla votazione di ISO DIS 29500 (Office OpenXML o formato OOXML) per le seguenti motivazioni:
- Esiste gia' lo standard ISO26300 - Open Document Format (ODF): un doppio standard aggiungerebbe costi, incertezza e confusione per industrie, governi e cittadini;
- Non esistono implementazioni della specifica OOXML: Microsoft Office 2007 produce una versione particolare di OOXML, differente da quella descritta nella specifica OOXML;
- Mancano delle informazioni nel documento di specifica, ad esempio su come utilizzare autoSpaceLikeWord95 o useWord97LineBreakRules;
- Piu' del 10% degli esempi citati nella proposta di standard non sono documenti XML validi;
- Non c'e' alcuna garanzia che si possa scrivere un software che implementi la specifica OOXML completamente o in parte senza essere perseguibili per infrazione di brevetto o senza dover pagare licenze di brevetto alla Microsoft;
- Questa proposta di standard e' in conflitto con altri standard ISO, come ISO 8601 (Rappresentazione di date e orari), ISO 639 (Codici per la rappresentazione di Nomi e Lingue) e ISO/IEC 10118-3 (Hash crittografici);
- C'e' un bug nel formato del foglio di calcolo che rende impossibile inserire date antecedenti il 1900: tale bug e' presente tanto nella specifica OOXML quanto in software come Microsoft Excel 2000, XP, 2003 e 2007;
- Questa proposta di standard non e' stata creata tenendo conto delle esigenze e dell'esperienza di tutte le parti interessate (produttori, venditori, acquirenti, utenti e regolatori), ma solamente della Microsoft.
Solicito aos membros do comité nacional de ISO que voten "NON" a ISO DIS 29500 (formato documental Office OpenXML, OOXML) e achego as seguintes razóns principais:
1. Xa hai un estándar, ISO 26300, chamado Open Document Format (ODF): un dobre estándar suporá incerteza, confusión e un custo engadido para a industria, gobernos e cidadáns;
2. Non hai ningunha implementación de referencia da especificación de OOXML: Microsoft Office 2007 produce unha versión especial de OOXML que non cumpre coa especificación de OOXML proposta en ISO;
3. No documento de especificación falta información como, por exemplo, como implementar un "autoSpaceLikeWord95" ou un "useWord97LineBreakRules";
4. Máis do 10% dos exemplos do seu especificación non validan a conformidade con XML;
5. Non existe garantía algunha para que calquera poida implementar parcial ou totalmente a especificación de OOXML sen arriscarse a que Microsoft lle esixa danos e prexuízos por infracción de patentes ou o pago de licenzas de patentes;
6. Esta proposta de estándar entra en conflito con outros estándares ISO, como ISO 8601 (representación de datas e tempos), ISO 639 (códigos de representación de nome e idiomas) ou ISO/IEC 10118-3 (funcións hash de criptografía);
7. 1.Hai un erro na especificación do ficheiro de formatos de folla de cálculo que impide introducir calquera data previa ao ano 1900. Isto é un erro que se arrastra desde as obsoletas versións de 16bits da aplicación MS-Office;
8. Esta proposta de estándar non foi creada axuntando a experiencia e mellores prácticas de todas as partes interesadas ( produtores, distribuidores, consumidores, usuarios e reguladores), senón por Microsoft en solitario.

Solicito aos membros do comité nacional de ISO que voten "NON" a ISO DIS 29500 (formato documental Office OpenXML, OOXML) e achego as seguintes razóns principais:
- Xa hai un estándar, ISO 26300, chamado Open Document Format (ODF): un dobre estándar suporá incerteza, confusión e un custo engadido para a industria, gobernos e cidadáns;
- Non hai ningunha implementación de referencia da especificación de OOXML: Microsoft Office 2007 produce unha versión especial de OOXML que non cumpre coa especificación de OOXML proposta en ISO;
- No documento de especificación falta información como, por exemplo, como implementar un autoSpaceLikeWord95 ou un useWord97LineBreakRules;
- Máis do 10% dos exemplos da súa especificación non validan a conformidade con XML;
- Non existe garantía ningunha para que calquera poida implementar parcial ou totalmente a especificación de OOXML sen arriscarse a que Microsoft lle esixa danos e prexuízos por infracción de patentes ou o pago de licenzas de patentes;
- Esta proposta de estándar entra en conflito con outros estándares ISO, como ISO 8601 (representación de datas e tempos), ISO 639 (códigos de representación de nome e idiomas) ou ISO/IEC 10118-3 (funcións hash de criptografía);
- Hai un erro na especificación do ficheiro de formatos de folla de cálculo que impide introducir calquera data previa ao ano 1900. Isto é un erro que se arrastra desde as obsoletas versións de 16bits da aplicación MS-Office;
- Esta proposta de estándar non foi creada axuntando a experiencia e mellores prácticas de todas as partes interesadas (produtores, distribuidores, consumidores, usuarios e reguladores), senón por Microsoft en solitario.
Últimas sinaturas
Microsoft Office 2007 bruker en spesiell versjon av OOXML, og er ikke et filformat som stemmer overens med OOXML-spesifikasjonene. : definition, I think it is better to write "3. Специфікація не є вичерпуючою" instead of "3. Специфікація не є достатньою".
Everything other is correct. Please add it to the translations list.
Nee tegen het Microsoft Office formaat als ISO standaard
Ik verzoek de nationale leden van de ISO "NEE" te stemmen in de stemming over ISO DIS 29500 (Office OpenXML of OOXML formaat) voor de volgende redenen:
1. Er is al een standaard ISO 26300 genaamd Open Document Format (ODF): een dubbele standaard vergroot kosten, onzekerheid en verwarring bij de industrie, overheden en burgers;
2. Er is geen aantoonbare implementatie van de OOXML specificatie: Microsoft Office 2007 produceert een speciale versie van OOXML, niet een bestandsformaat dat voldoet aan de OOXML specificie;
3. Informatie mist in het specificatie document, bijvoorbeeld hoe een 'autoSpaceLikeWord95' of een ' useWord97LineBreakRules' gedaan moet worden;
4. Meer dan 10% van de voorbeelden genoemd in de voorgestelde standaard zijn niet geldig als XML;
5. Er is geen garantie dat ook maar iemand programmatuur kan schrijven die volledig of deels de OOXML standaard implementeert zonder aansprakelijk te zijn voor patentschade of patent licentiekosten aan Microsoft;
6. Dit voorstel voor een standaard conflicteert met andere ISO standaarden, zoals ISO 8601 (Representatie van data en tijden), ISO 639 (Codes voor de representatie van namen en talen) of ISO/IEC 10118-3 (cryptograpische hash);
7. Er zit een fout in het spreadsheet bestandsformaat die verbiedt om data in te geven die vallen voor het jaar 1900: fouten zoals deze betreffen zowel de OOXML specificatie als de software versies zoals Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
8. Dit voorstel voor een standaard is niet gemaakt door het samenbrengen van ervaringen en expertise van alle begadigde partijen (zoals de producenten, verkopers, kopers, gebruikers en regelgevers), maar door Microsoft alleen.
-hkwint-
EI Microsoft Officea ISO-standardiksi
Pyydän ISO:n kansallisia jäseniä äänestämään ISO DIS 29500 (Office OpenXML tai OOXML-formaatti) -esitystä vastaan seuraavista syistä:
- On jo olemassa standardi ISO26300, Open Document Format (ODF): kaksinkertainen standardi kasvattaa teollisuuden, valtioiden ja yksityishenkilöiden kuluja ja epävarmuutta;
- Toimivaksi todistettua toteutusta OOXML:stä ei ole olemassa. Microsoft Office 2007:n toteutus on erityisversio eikä OOXML-määrittelyn mukainen tiedostomuoto;
- Määrittelydokumentista puuttuu tietoa: mm. ominaisuuksien autoSpaceLikeWord95 ja useWord97LineBreakRules toteutus;
- Yli 10 % määrittelydokumentin esimerkeistä ei ole validia XML:ää;
- Ei ole mitään takeita, että joku pystyisi kirjoittamaan edes osittaisen OOXML:n toteutuksen joutumatta maksamaan Microsoftin patenteista aiheutuvia vahingonkorvauksia tai rojalteja;
- Esitetty standardi on ristiriidassa muiden ISO-standardien kanssa: mm. ISO 8601 (päivämäärien ja aikojen esittäminen), ISO 639 (nimien ja kielten esittäminen) tai ISO/IEC 10118-3 (kryptografinen hajautusfunktio);
- Taulukkolaskentaformaatissa on bugi, joka estää ennen vuotta 1900 olleiden päivämäärien esittämisen. Bugi vaikuttaa paitsi OOXML:ään myös ohjelmistoihin kuten Microsoft Excel 2000, XP, 2003 tai 2007;
- Tätä standardia ei ole laadittu kaikkien intressiryhmien (kuten ohjelmistojen valmistajat, myyjät, ostajat, käyttäjät ja hallinnoijat) kokemusta ja asiantuntemusta käyttäen, vaan laatijana on ollut pelkästään Microsoft.
Just in case you were wondering: it's in Finnish.
Hebrew translation.
Please note that is should be displayed RTL.
אומרים לא! למפרט של מיקרוסופט אופיס כתקן ISO
אני פונה לנציגים הלאומיים ב-ISOלהצביע נגד הצעה מספר ISO DIS 29500 (Office OpenXML) מהסיבות הבאות:
- כבר קיים תקן ISO26300 שנקרא OpenDocument Format. כפילות של תקנים תגדיל את העלות, אי הוודאות והבלבול לתעשיה, לממשלה ולאזרחים.
- לא קיימת המחשה או הוכחה כלשהי של מפרט ה-OOXML. בנוסף, גירסת 2007 של מיקרוסופט אופיס מייצרת קובץ בפורמט מיוחד של OOXML שאינו תואם את המפרט שהוצע על ידי מיקרוסופט עצמה.
- קיים מחסור מכוון בתיעוד המפרט, למשל כיצד לבצע autoSpaceLikeWord95 או useWord97LineBreakRules.
- יותר מ-10% של הדוגמאות המוזכרות בהצעה לתקן אינן תואמות XML.
- אין שום וודאות לכך שמי שיכתוב תוכנה המיישמת, באופן חלקי או מלא, את מפרט ה-OOXML, לא יהיה חשוף לתביעות פטנטים מצד מיקרוסופט.
- המפרט שהוצג מתנגש עם תקנים ותיקים אחרים, כגון ISO 8601 (ייצוג זמן ושעה), ISO 639 (ייצוג של קודי שפה) ו-ISO/IEC 10118-3 (קריפטוגרפיה).
- יש באג בתוכנת גיליון הנתונים אשר אינו מאפשר הזנת תאריך לפני השנה 1900. באג זה לא תואם למפרט OOXML ומתנגש עם תוכנות אקסל בגרסאות 2000, XP, 2003, ו-2007.
- הצעת התקן של מיקרוסופט לא נועדה לשיפור הנגישות, הנוחיות או חוויית המשתמש, אלא על מנת לשרת את האינטרסים של מיקרוסופט בלבד.
חתימות אחרונות
لا للمصادقة على جعل نسق ميكروسوف أوفيس كمعيار ISO
أطلب من الأعضاء المحليين لمنظمة ISO التصويت بـ"لا" على الاقتراع ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) وذلك للأسباب التالية:
- هناك معيار مُعرّف مسبقاً ISO26300 اسمه Open Document Format (ODF): ازدواجية المعايير ستزيد من الكلفة، وعدم الثقة، والارتباك للصناعة، والحكومات، والمواطنين؛
- ليس هناك أي تطبيق مثبت لمواصفات OOXML: ينتج ميكروسوفت أوفيس 2007 نسخة خاصة من OOXML، وليس نسق ملف يتطابق مع مواصفات OOXML؛
- هناك معلومات ناقصة من مستند المواصفات، مثال كيفية عمل autoSpaceLikeWord95 أو useWord97LineBreakRules؛
- أكثر من 10% من الأمثلة المذكورة في المعيار المقترح غير مطابقة لمعيار XML؛
- ليس هناك أي ضمان بأن يستطيع أي أحد أن يكتب برنامجاً يطبق مواصفات OOXML جزئياً أو بالكامل دون أن يكون عرضةً للمسائلة القانونية بسبب حقوق الملكية الفكرية ورسوم هذا الترخيص لميكروسوفت؛
- هذا الاقتراح يتعارض مع معايير ISO أخرى، مثال ISO 8601 (طريقة عرض التواريخ والأوقات)، وISO 639 (رموز تمثيل الأسماء واللغات) وISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash)؛
- هناك خلل في نسق ملفات الجداول الحسابية يمنع إدخال أي تاريخ قبل سنة 1900: مثل هذا الخلل يؤثر على مواصفات OOXML إضافة إلى نسخ البرنامج مثل ميكروسوفت إكسل 2000، XP ،2003 أو 2007.
- اقتراح المعيار هذا لم يتم التوصل إليه بجمع آراء وخبرات جميع الجهات المعنيّة (كالمنتجين، والباعة، والمشترين، والمستخدمين، والهيئات المنظمة)، بل ميكروسوفت لوحدها.
آخر التوقيعات
Български (Bulgarian):
Кажете НЕ на ISO стандратизацията на Microsoft Office формата
Желая националните стандартизационни комитети членове на ISO да гласуват „ПРОТИВ“, в гласуването за приемане на спецификацията ISO DIS 29500 (Office OpenXML или формат OOXML) като стандарт, поради следните причини:
- Вече има същестуващ стандарт ISO26300 наречен Open Document Format (ODF): наличието на втори стандарт ще създаде разходи, объркване и несигурност за гражданите, бизнеса и в административния сектор;
- Не съществува реална имплементация на OOXML доказваща надеждността на спецификацията: в Microsoft Office 2007 се използва специална версия на OOXML, но не могат да се създават файлове с формат спазващ OOXML спецификацията;
- Спецификацията е непълна. Например липсва информация как да се приложи autoSpaceLikeWord951 и useWord97LineBreakRules2
- Повече от 10% от примерите в предложената спецификация не могат да бъдат ретифицирани като стандартен XML;
- Не е гарантирано, че всеки може да напише софтуер, имплементиращ частично или пълно OOXML спецификацията, без да бъде подведен под отговорност за нарушаване на патенти или неплатени лицензионни такси от Microsoft;
- Предложената спецификация противоречи на други ISO стандарти. Например ISO 8601 (Представяне на дати и часове), ISO 639 (Представяне на имена и езици) и ISO/IEC 10118-3 (Криптографски хеш фунцкии);
- Съществува дефект във файловия формат за електронни таблици, който не позволява въвеждане на дати преди 1900-та година: тези дефекти касаят както OOXML спецификацията, така и следните версии на Microsoft Excel 2000, XP, 2003 и 2007.
- Предложената спецификация не е създадена вземайки под вниамие опита и експертната оценка на всички заинтересувани страни (като например производители, търговци, потрбители и контролни органи), а самостоятелно от Microsoft.
Последно са се подписали
Да кажем "НЕ" на приемането на Mайкрософт Офис за ISO стандарт!
Призовавам националните членове на ISO да гласуват "против" предложението за ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) поради следните причини:
- Вече съществува стандарт ISO26300, наречен Open Document Format (ODF). Наличието на два стандарта за едно и също нещо, повишава разходите, предизвиква несигурност и объркване в бизнеса, държавата и гражданите.
- Не съществува доказуема реализация на OOXML спецификацията. Microsoft Office 2007 създава файлове в специална версия на OOXML, а не файлов формат, който отговаря на OOXML спецификацията.
- В спецификацията липсва информация. Примерно как да създадем autoSpaceLikeWord95 или useWord97LineBreakRules;
- Повече от 10% от примерите в предложения стандарт не се валидират като XML.
- Не съществуват гаранции, че някой може да създаде програма, която пълно или частично реализира спецификацията без да е застрашен от иск за нарушаване на патенти, собственост на Microsoft.
- Това предложение за стандарт противоречи с други ISO стандарти като ISO 8601 (Представяне на дати и часове), ISO 639 (Кодове за представяне на имена и езици) или ISO/IEC 10118-3 (криптографски хеш).
- Съществува грешка във формата за електронни таблици, която забранява въвеждането на дата преди 1900 година. Тези грешки засягат както OOXML спецификацията, както и софтуерни продукти като Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
- Това предложение за стандарт не е създадено чрез съвместни усилия и съчетаване на опита на всички заинтересовани страни (като производителите, търговците, купувачите и потребителите), a единствено от Microsoft.
Si NEI til Microsoft Office-formatet som en ISO-standard
Jeg ber landsmedlemmene av ISO om å stemme «NEI» i avstemningen over ISO DIS 29500 (Office OpenXML eller OOXML-formatet) av følgende grunner:
1 # Standarden ISO26300, kalt Open Document Format (ODF), finnes allerede. To standarder koster mer og gir mer usikkerhet og forvirring for både industrien, regjeringa og innbyggerne.
2 # Det finnes ingen bevisbar implementasjon av OOXML-spesifikasjonen: Microsoft Office 2007 bruker en spesiell versjon av OOXML, og er ikke et filformat som stemmer overens med OOXML-spesifikasjonene.
3 # Det mangler informasjon i dokumentasjonen, for eksempel: Hvordan utfører man autoSpaceLikeWord95 (automatiske mellomrom som i Word 95) eller useWord97LineBreakRules (bruk reglene for linjeskift fra Word 1997).
4 # Mer enn 10 % av eksemplene som nevnes i standardforslaget er ikke i gyldig xml.
5 # Det finnes ingen garanti for at noen kan lage programmer som, helt eller delvis, implementerer OOXML-standarden uten å risikere patentbrudd eller lisensavgifter fra Microsoft.
6 # Dette standardforslaget er i konflikt med andre ISO-standarder, for eksempel ISO 8601 (visning av dato og klokkeslett), ISO 639 (kodeker for å gjengi språk og navn) eller ISO/IEC 10118-3 (kryptografiske strenger)
7 # Det er en feil i filformatet til regnearket som gjør det umulig å legge inn datoer før 1900. Slike feil påvirker både selve OOXML-spesifikasjonen og ulike programversjoner, som Microsoft Excel 2000, XP, 2003 eller 2007.
8 # Dette standardforslaget har ikke oppstått ved å samle erfaring og ekspertise fra alle interessenter (som for eksempel produsenter, selgere, kjøpere, brukere og reguleringsmyndigheter), men er laget av Microsoft alene.
De siste signaturene var:

Posted once more because I posted it in the wrong place at first.
Si NEI til Microsoft Office-formatet som en ISO-standard
Jeg ber landsmedlemmene av ISO om å stemme «NEI» i avstemningen over ISO DIS 29500 (Office OpenXML eller OOXML-formatet) av følgende grunner:
1 # Standarden ISO26300, kalt Open Document Format (ODF),* finnes allerede. To standarder koster mer og gir mer usikkerhet og forvirring for både industrien, regjeringa og innbyggerne.
2 # Det finnes ingen **bevisbar implementasjon av OOXML-spesifikasjonen: Microsoft Office 2007 bruker en spesiell versjon av OOXML, og er ikke et filformat som stemmer overens med OOXML-spesifikasjonene.
3 # Det mangler informasjon i dokumentasjonen, for eksempel: Hvordan utfører man autoSpaceLikeWord95 (automatisk mellomrom som i Word 95) eller useWord97LineBreakRules (bruk reglene for linjeskift fra Word 1997).
4 # Mer enn 10 % av eksemplene som nevnes i standardforslaget er ikke i gyldig xml.
5 # Det finnes ingen garanti for at noen kan lage programmer som, helt eller delvis, implementerer OOXML-standarden uten å risikere patentbrudd eller lisensavgifter fra Microsoft.
6 # Dette standardforslaget er i konflikt med andre ISO-standarder, for eksempel ISO 8601 (visning av dato og klokkeslett), ISO 639 (kodeker for å gjengi språk og navn) eller ISO/IEC 10118-3 (kryptografiske strenger)
7 # Det er en feil i filformatet til regnearket som gjør det umulig å legge inn datoer før 1900. Slike feil påvirker både selve OOXML-spesifikasjonen og ulike programversjoner, som Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
8 # Dette standardforslaget har ikke oppstått ved å samle erfaring og ekspertise fra alle interessenter (som for eksempel produsenter, selgere, kjøpere, brukere og reguleringsmyndigheter), men er laget av Microsoft alene.
De siste signaturene var:
Thank you!
And, I am sorry, but I just spotted some small errors in the norwegian translation.
1. In the listing, the #'s can alle be removed (and replaced with dots), like this:
4. Mer enn 10 % av eksemplene som nevnes i standardforslaget er ikke i gyldig xml.
2. The last sentence should rather be:
De siste underskriftene
Hope this can be fixed :-)
… and please remove the two **'s in no. 2, like this:
2. Det finnes ingen bevisbar implementasjon av OOXML-spesifikasjonen: Microsoft Office 2007 bruker en spesiell versjon av OOXML, og er ikke et filformat som stemmer overens med OOXML-spesifikasjonene.
გააპროტესტეთ Microsoft Office-ის ფორმატის ISO-სტანდარტად აღიარება
მე ვთხოვ საერთაშორისო სტანდარტიზაციის ორგანიზაციის (ISO) ეროვნულ წევრებს მხარი "არ" დაუჭირონ ISO DIS 29500 (იგივე Office OpenXML ან OOXML format) ინიციატივას შემდეგი მიზეზების გამო:
- ვინაიდან უკვე არსებობს ISO26300 სტანდარტად აღიარებული საოფისე დოკუმენტთა გაცვლის ფორმატი, სახელად Open Document Format (ODF): შესაბამისად, ორმაგი სტანდარტი დამატებით ხარჯებს, გაუგებრობასა და დაბნეულობას ამოიწვევს ინდუსტრიაში, მთავრობასა და მოქალაქეებში;
- ვინაიდან დღემდე არ არსებობს OOXML სპეციფიკაციის საჩვენებელი გამოყენება ან მისი რომელიმე პროდუქტშჲ იმპლემენტაცია: Microsoft Office 2007 იყენებს OOXML-ის საგანგებო ვერსიას და არა ფაილის იმ ფორმატს, რომელიც თავსებადი იქნება OOXML-ის სპეციფიკაციასთან;
- ვინაიდან არსებობს დოკუმენტი, რომელიც აღწერს სპეციფიკაციაში გამოტოვებულ მონაცემებს, მაგ. autoSpaceLikeWord95 ან useWord97LineBreakRules-ის გამოყენებას;
- ვინაიდან შემოთავაზებულ სტანდარტში მოყვანილი მაგალითების 10% საერთოდ არ არის თავსებადი XML სინტაქსთან;
- ვინაიდან არ არსებობს იმის გარანტია, რომ ნებისმიერი პროგრამის ავტორის მიერ OOXML სპეციფიკაციის სტანდარტის პროდუქტში სრულად ან ნაწილობრივ გამოყენების შემთხვევაში კომპანია მაიკროსოფტი არ უჩივლებს მას და არ დააკისრებს საპატენტო ზარალის ან საპატენტო ლიცენზიის თანხებს;
- ვინაიდან შემოთავაზებული სტანადრტი ექინააღმდეგება დანარჩენ ISO სტანდარტებს, როგორებიცაა ISO 8601 (თარიღია და დროის გამოსახვა), ISO 639 (სახელთა და ენათა გამოსახვის კოდები) ან ISO/IEC 10118-3 (კრიფტოგრაფიული ჰეში);
- ვინაიდან ელცხრილების ფაილის ფორმატში ხარვეზია, რაც მომხმარებელს საშუალებას არ აძლევს შეიყვანოს რაიმე მოვლენა ან მონაცემი, რომლის თარიღიც 1900 წელზე ადრინდელია: იგივე ხარვეზი ეხება OOXML სპეციფიკაციას, ასევე პროგრამულ პროდუქტებს, როგორებიცაა Microsoft Excel 2000, XP, 2003 ან 2007.
- ვინაიდან ეს შემოთავაზებული სტანდარტი არ შექმნილა ყველა დაინტერესებული მხარის გამოცდილებისა და ექსპერტიზის შეჯერებით (როგორებიცაა შემქმნელები, გამყიდველები, მყიდველები, მომხმარებლები და მარეგულირებლები) — იგი მხოლოდ კომპანია მაიკროსოფტის მიერ შეიქმნა.
ბოლო ხელმოწერები
NO al formato de Microsoft Office como un estándar ISO
Solicito a los miembros nacionales de ISO a votar “NO” en la votación sobre ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) por las siguientes razones:
- Ya existe actualmente un estándar ISO26300 llamado Open Document Format (ODF): un doble estándar agrega costos, incertidumbre y confusión al a industria, el gobierno y los ciudadanos;
- No hay ninguna implementación de referencia de la especificación OOXML: Microsoft Office 2007 produce una versión especial de OOXML, no un formato de archivo que cumpla con la especificación OOXML;
- Existe una falta de información en la especificación del documento, por ejemplo cómo hacer un autoSpaceLikeWord95 o useWord97LineBreakRules;
- Más del 10% de los ejemplos mencionados en el estándar propuesto no validan como XML;
- No hay ninguna garantía que alguien pueda escribir un software que implemente total o parcialmente la especificación OOXML sin estar expuesto a reclamos de daños y prejuicios por violar la patente o gastos de patentes de Microsoft;
- Esta propuesta de estándar genera conflicto con otros estándar ISO, como el 8601 (Representación de fechas y horarios), ISO 639 (Códigos de representación de nombres e idiomas) o ISO/IEC 10118-3 (hash criptográfico);
- Existe una falla en el formato de planilla de cálculo que prohíbe agregar cualquier fecha previa al año 1900: tales errores afectan tanto la especificación OOXML como también versiones de software como Microsoft Excel 2000, XP, 2003 o 2007.
- Esta propuesta de estándar no fue creada con la experiencia consensuada y el conocimiento de todas las partes interesadas (como ser productores, vendedores, compradores, usuarios y reguladores), sino solamente por Microsoft.
NE za Microsoft Office format kot standard ISO
Predlagamo, da nacionalni člani ISO glasujejo "NE" v glasovanju za ISO DIS 29500 (Office OpenXML ali OOXML format) zaradi naslednjih razlogov:
- Standard ISO26300 z imenom Open Document Format (ODF) že obstaja: dvojni standardi povečajo stroške, vnesejo dvom in zmedo v podjetja, upravo in med državljane;
- Za specifikacijo OOXML ne obstaja dokazljiva implementacija: Microsoft Office 2007 uporablja posebno inačico OOXML, ne pa zapisa, ki bi bil skladen s specifikaciji OOXML;
- V specifikaciji OOXML manjkajo podatki, npr. kako se izvede autoSpaceLikeWord95 ali useWord97LineBreakRules;
- Več kot 10% primerov omenjenih v predlaganem standardu ni skladnih z XML;
- Ne obstaja nikakršno zagotovilo, da lahko kdorkoli napiše program, ki polno ali delno implementira specifikacijo OOXML, ne da bi bil izpostavljen tožbi za kršitve patentnih pravic ali dolžan plačilo za uporabo patentov, ki so v lasti Microsofta;
- Predlagani standard je v protislovju z drugimi standardi ISO, kot npr. ISO 8601 (Representation of dates and times), ISO 639 (Codes for the Representation of Names and Languages) ali ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
- V formatu razpredelnic je napaka, ki onemogoča vnos datumov, starejših od leta 1900: takšne napake vplivajo na specifikacijo OOXML, kot tudi na programe, kot so Microsoft Excel 2000, XP, 2003 ali 2007.
- Ta predlog standarda ni bil ustvarjen z upoštevanjem izkušenj in ekspertize vseh zainteresiranih (kot so npr. proizvajalci, prodajalci, kupci, uporabniki in regulativni organi), pač pa samo znotraj Microsofta.

Ütle EI Microsoft Office dokumendiformaadi ISO standardiseerimisele
Ma palun ISO liikmesriikidel hääletada ISO DIS 29500 (Office OpenXML või OOXML formaat) loomise vastu järgnevatel põhjustel:
- On juba olemas ISO26300 standard nimega Open Document Format(ODF): topelt-standard lisab kulusid, ebakindlust ja segadust tööstusele, valitsusele ja kodanikele;
- Pole ühtegi reaalselt OOXML spetsifikatsioonil töötavat rakendust: Microsoft Office 2007 salvestab oma versiooni OOXMList, mitte faili, mis vastaks OOXML spetsifikatsioonile;
- Spetsifikatsiooni dokumendist on veel infot puudu, näiteks kuidas kasutada autoSpaceLikeWord95 või useWord97LineBreakRules;
- Rohkem kui 10% standardis mainitud näidetest pole korrektne XML;
- Pole garantiid, et keegi saab kirjutada tarkvara, mis täielikult või osaliselt rakendab OOXML spetsifikatsiooni, ilma, et autor oleks vastutav patentide kahjustamise eest või ei peaks maksma patenditasusid Microsoftile;
- See pakutud standard läheb vastuollu teiste ISO standarditega nagu ISO 8601(Kuupäevade ja kellaaegade esitus), ISO 639(Nimede ja keelte esitamise koodid) või ISO/IEC 10118-3(Krüptograafiline hash)
- Tabelarvutuse faili formaadis on probleem, mis ei lase sisestada kuupäeva enne 1900. aastat: selline viga esineb nii OOXML spetsifikatsioonis kui ka tarkvara versioonides nagu Microsoft Excel 2000, XP, 2003 või 2007.
- See pakutud standard ei ole loodud kõigi huvitatud poolte(nagu tootjad, müjad, ostjad, kasutajad ja reguleerijad) kogemuse ja asjatundlikkuse kaasamisega, vaid ainult üksi Microsofti poolt.
Srpski (Serbian)
Tražim od nacionalnih članova ISO-a da glasaju "NE" pri glasanju o ISO DIS 29500 (Office OpenXML ili OOXML format) zbog sledećih razloga:
1. Već postoji standard ISO26300 pod imenom Open Document Format (ODF): dupli standardi povećavaju troškove, nesigurnost i stvaraju konfuziju u industriji, državnoj upravi i među građanima;
2. Ne postoji dokaziva implementacija OOXML specifikacije: Microsoft Office 2007 pravi posebnu verziju OOXML-a, a ne format koji je u saglasnosti sa OOXML specifikacijom;
3. Nedostaju informacije iz dokumenta sa specifikacijama npr. kako uraditi autoSpaceLikeWord95 ili useWord97LineBreakRules;
4. Više od 10% primera navedenih u predloženim standardu ne odgovara XML-u,
5. Nema garancije da iko može napisati softver koji potpuno implementira OOXML specifikaciju bez opasnosti od tužbi za patente ili plaćanja licenci Majkrosoftu.
6. Ovaj standard je u konfliktu sa postojećim standardima, na primer ISO 8601 (Prikazivanje datuma i vremena), ISO 639 (Kodovi za prikazivanje Imena i Jezika) ili ISO/IEC 10118-3 (funkcija za jednosmerno šifrovanje(hash funkcija)).
7. Postoji greška u formatu programa za tabelarne proračune(spreadsheet) koja onemogućava korišćenje datuma pre 1900. godine: ta greška pogađa OOXML specifikaciju kao i softver kao što je Microsoft Excel 2000, XP, 2003 i 2007.
8. Ovaj predlog standarda nije stvoren zajedničkim iskustvom i stručnošču svih zainteresovanih strana (kao što su prodavci, preprodavci, kupci, koristnici, regulacioni organi) već samo od strane Majkrosofta.
Беларуская (Belarusian)
Скажам НЕ фармату Microsoft Office у якасьці стандарту ISO
Я прашу нацыянальных сябраў ISO прагаласаваць СУПРАЦЬ прыняцьця спэцыфікацыі ISO DIS 29500 (фармат Office OpenXML або OOXML) зь ніжэйпералічаных прычынаў:
- Ужо існуе стандарт ISO26300 Open Document Format (ODF): наяўнасьць двух стандартаў вымагае дадатковыя грашовыя выдаткі, блытаніну ў індустрыі, дзяржавы і грамадзян;
- Не існуе ніводнае рэалізацыі спэцыфікацыі OOXML: Microsoft Office 2007 захоўвае дакумэнты ў спэцыяльнай вэрсыі OOXML, якая не адпавядае спэцыфікацыі OOXML;
- Спэцыфікацыя ня поўнасьцю апісвае фармат, напрыклад, не апісаныя autoSpaceLikeWord95 і useWord97LineBreakRules;
- Больш за 10% прыкладаў у спэцыфікацыі не адпавядаюць стандарту XML;
- Няма ніякай гарантыі, што праграмы, якія поўнасьцю ці часткова рэалізуюць спэцыфікацыю OOXML, не будуць парушаць патэнты ці ліцэнзіі Microsoft;
- Спэцыфікацыя канфліктуе зь іншымі стандартамі ISO, напрыклад, ISO 8601 (дата і час), ISO 639 (коды моваў) і ISO/IEC 10118-3 (крыптаграфічны хэш);
- Існуе памылка ў фармаце электронных табліц, якая не дазваляе ўвесьці любую дату да 1900 году; гэтая памылка існуе як у спэцыфікацыі OOXML, так і ў праграме Microsoft Excel вэрсый 2000, XP, 2003 і 2007.
- Спэцыфікацыя была створаная без удзелу ўсіх зацікаўленых бакоў (такіх, як вытворцы, прадаўцы, пакупнікі, карыстальнікі і інш.), але адной толькі Microsoft.
Апошнія подпісы
remove it
Український (Ukrainian)
НІ формату Microsoft Office в якості стандарту ISO !
Прошу національних членів ISO голосувати ПРОТИ ратифікації специфікації Microsoft Office OpenXML (OOXML) в якості стандарту ISO з наступних причин:
1. Вже діє аналогічний стандарт ISO26300 Open Document Format (ODF): додаткові стандарти збільшують видатки для бізнесу, держави та громадян;
2. Не існує сумісної реалізації специфікації OOXML: Microsoft Office 2007 зберігає файли у спеціальному форматі, який відмінний від специфікації OOXML;
3. Специфікація не є достатньою. Зокрема, нема зрозумілого опису реалізації функцій autoSpaceLikeWord95 або useWord97LineBreakRules;
4. Більше 10% всіх прикладів у специфікації не відповідають стандарту XML;
5. Не гарантується, що хто-небудь, хто напише програму, яка повністю або частково реалізує специфікацію OOXML, не постраждає від патентних позовів і/або відрахувань на користь Microsoft;
6. Специфікація не сумісна з іншими стандартами ISO, такими, як ISO 8601 (Представлення дати та часу), ISO 639 (Коди представлення імен та мов) або ISO/IEC 10118-3 (криптографічне хешування);
7. Існує помилка у форматі електронних таблиць, яка не дозволяє вносити дати до 1900 року: ця помилка присутня як у представленій специфікації, так і в форматі документів Microsoft Excel 2000, XP, 2003 чи 2007;
8. Специфікація була розроблена без залучення досвіду та експертизи інших зацікавлених сторін (виробників, продавців, покупців, користувачів та регуляторів), і була розроблена одноосібно фірмою Microsoft.
One small correction: I think it is better to write "3. Специфікація не є вичерпуючою" instead of "3. Специфікація не є достатньою".
Everything other is correct. Please add it to the translations list.
Microsoft Office 문서 포맷이 ISO 국제표준이 되는 것에 대하여 반대한다
우리는 다음과 같은 이유로 전세계 ISO 가맹국들이 ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) 투표에 "반대표"를 던질 것을 요청한다:
- 기존에도 이미 공개문서포맷 (Open Document Format, ODF) 이라고 하는 ISO 26300 표준이 존재한다.: 표준이 두 개가 되면 업계, 정부, 국민들에게는 비용, 불확실성, 혼동이 더해지기 마련이다.
- OOXML 규격은 구현 가능한지 아직 검증되지 않았다: Microsoft Office 2007 은 OOXML 규격을 완전히 준수하는 파일 포맷이 아닌 조금 특별한 OOXML 버전을 생성할 뿐이다.
- 문서에는 규격에 대하여 빠진 정보들이 있는데, 예를 들면 autoSpaceLikeWord95 또는 useWord97LineBreakRules 을 어떻게 처리하는지에 관한 것이다.
- 제안된 표준안에 언급되어 있는 예제들의 10% 이상은 XML 로서 유효하지 않다.
- OOXML 규격 전체 또는 일부를 지원하는 소프트웨어 제작자에게 Microsoft 에 대하여 특허 침해 또는 라이센스 비용에 대한 부담이 없다는 보증이 전혀 없다.
- 이 표준안은 ISO 8601 (날짜와 시간에 대한 표현 방식), ISO 639 (국가명, 언어에 대한 코드 표기 방식), ISO/IEC 10118-3 (암호의 해쉬) 같은 다른 ISO 표준들과 상호 충돌한다.
- 스프레드시트 파일 포맷에 버그가 있는데, 1900 년 이전의 날짜에 대해서는 입력을 금지하고 있다.: 이런 버그는 Microsoft Excel 2000, XP, 2003, 2007 같은 소프트웨어 뿐만 아니라 OOXML 규격 자체에도 영향을 미친다.
- 이 표준안은 (제작자, 판매자, 구매자, 사용자, 조정기구 같은) 모든 관련 분야의 경험자와 전문가들을 초빙하여 함께 만든 것이 아니라, Microsoft 단독으로 만든 것이다.
Last signatures
Looks like Korean :)
«نه» در برابر ساختار پروندهی Microsoft Office به عنوان یک استاندارد ISO
من از اعضای ملی ISO میخواهم که در برگهی رأی ISO DIS 29500 (مربوط به Office OpenXML یا ساختار پروندهی OOXML) رأی «نه» بدهند، به این دلایل:
- قبلاً یک استاندارد ISO26300 به نام (Open Document Format (ODF (به معنی ساختار سند باز) وجود دارد: یک استاندارد همزاد، هزینه، تردید و پریشانی را برای صنعت، دولت و ملت افزایش می دهد؛
- هیچ پیاده سازی قابل اثبلتی از تعریف OOXML وجود ندارد: Microsoft Office 2007 یک نسخهی خاص از OOXML را تولید میکند، نه یک ساختار پرونده که تعریف OOXML را برآورده کند؛
- اطلاعاتی از سند تعریف مفقود است، به عنوان مثال چگونگی انجام autoSpaceLikeWord95 یا useWord97LineBreakRules؛
- بیش از ۱۰٪ مثالهای ذکر شده در استاندارد پیشنهادی به عنوان XML تأیید اعتبار نمیشوند؛
- هیچ تضمینی وجود ندارد که کسی بتواند نرم افزاری بنویسد که به طور کلی یا جزئی تعریف OOXML را پیاده سازی کندبدون این که توسط Microsoft مشمول غرامت امتیازنامه یا شهریهی جواز امتیازنامه شود؛
- این پیشنهاد استاندارد با بقیهی استانداردهای ISO ناسازگار است، مانند ISO 8601 (نمایش تاریخها و زمانها)، ISO 639 (کدهای نمایش نامها و زبانها) یاISO/IEC 10118-3 (هش رمزنگاشتی)
- یک اشکال درساختار پروندهی صفحه گسترده وجود دارد که مانع ورود هر تاریخ قبل از سال ۱۹۰۰ میشود: چنین اشکالاتی علاوه بر تعریف OOXML، نسخههای نرم افزارهایی مانند Microsoft Excel 2000، XP، 2003 یا 2007 را تحت تأثیر قرار میدهند؛
- این پیشنهاد استاندارد، با گرد هم آوردن تجربه و تخصص همهی گروههای مرتبط ساخته نشده است (مانند تولیدکنندگان، فروشندگان، خریداران، کاربران و تنظیمکنندگان)، بلکه توسط Microsoft به تنهایی تنظیم شده است.
Translation into Latvian (LV):
NĒ Microsoft Office failu formātam kā ISO standartam
Es pieprasu Latvijas Valsts Standarta pārstāvjus ISO balsot "PRET" balsojumā par ISO DIS 29500 (Office OpenXML vai OOXML format) sekojošu iemeslu dēļ:
- Jau eksistē standarts ISO26300 Atvērtajam Dokumentu Formātam : duālie standarti palielina izmaksas, neskaidrību un apjukumu industrijā, valsts iestādēs un arī iedzīvotājiem;
- Pierādāma OOXML implementācija neeksistē : Microsoft Office 2007 veido failus specifiskā OOXML formāta veidā, kas nav atbilstošs iesniegtajai specifikācijai
- Nav brīvi pieejama informācija , kas nepieciešama implementācijai, piemēram specifikācijā nav aprakstīts kā apstrādāt autoSpaceLikeWord95 vai useWord97LineBreakRules elementus;
- Vairāk nekā 10% no specifikācijā minētajiem piemēriem nav valīds XML ;
- Nav nekādu garantiju, ka kāds var uzrakstīt programmatūru , kas pilnīgi vai daļēji realizē OOXML specifikāciju, it īpaši nepārkāpjot Microsoft patentu prasības ;
- Šis standarta pieteikums konfliktē ar citiem ISO standartiem , tādiem kā ISO 8601 (datumu un laiku reprezentācija), ISO 639 (vārdu un valodu reprezentācijas kodi) or ISO/IEC 10118-3 (kriptogrāfiskā hash funkcija);
- Kļūme izklājtabulu specifikācijā aizliedz ievadīt datumus pirms 1900. gada : šī kļūda eksistē arī visās testētajās Microsoft Office versijās, kas implementē šo specifikāciju;
- Šīs standarta piedāvāums nav ticis izveidots apkopojot pieredzi un ekspertīzi no visām ieinteresētajām pusēm (kā piemēram programmatūras ražotājiem, pārdevējiem, pircējiem, lietotājiem un regulātoriem), bet gan tas ir tikai Microsoft radīts.
Jaunākie paraksti
Řekni NE přijetí formátu Microsoft Office jako ISO standartu
Žádám členy národních komisí ISO aby hlasovali NE při hlasování o přijetí standartu ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) a to z následujících důvodů:
- Již existuje standard ISO26300 nazvaný Open Document Format (ODF): dva standarty zvyšují náklady, nejistotu a vnáší zmatek, což má negativní vliv na průmysl, vládu i občany;
- Neexistuje skutečná implementace OOXML specifikace: Microsoft Office 2007 vytváří speciální verzi OOXML, jež není v souladu s OOXML specifikací;
- Některé pasáže jsou v dokumentu popsány nedostatečně, nebo nejsou popsány vůbec. Například elementy autoSpaceLikeWord95 nebo useWord97LineBreakRules;
- Více než 10% příkladů ve standartu zmíněných se neslučuje se standartem XML;
- Neexistuje záruka, že kdokoli může napsat software, ** jež bude plně nebo částečně implementovat OOXML specifikaci, **aniž by porušil některá licenční ujednání společnosti Microsoft.;
- Standart je v rozporu s některými jinými ISO standarty. Jako příklad uveďme ISO 8601 (standart pro zápis datumu a času), ISO 639 (seznam kódů pro názvy jazyků) nebo ISO/IEC 10118-3 (hašovací funkce);
- Ve standartu ve formátu pro uložení tabulky je chyba znemožňující zadat data před rokem 1900. Takovéto chyby se vyskytují ve specifikaci OOXML a stejně tak v programech jako Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
- Standart nevznikal společným úsilím a s využitím zkušeností a expertních znalostí zainteresovaných stran (jako jsou výrobci, prodejci, uživatelé a regulátoři), nýbrž jen samotným Microsoftem.
Nejnovější přidané podpisy
JSEM PROTI uzákonění Microsoft Office formátu jako ISO standardu.
Žádám národní členy ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) aby hlasovali "PROTI" v hlasování o ISO DIS 29500 (Office OpenXML neboli OOXML formát) z následujících důvodů:
- Již existuje standard ISO26300 pojmenovaný Otevřený formát dokumentů (ODF): dvojí standard zvýší ceny a přidá nejistotu a zmatek průmyslu, vládám a občanům;
- Neexistuje prokazatelná implementace(použití) OOXML specifikace: Microsoft Office 2007 vytváří speciální verzi OOXML, ne formát souboru, který vyhovuje OOXML specifikaci;
- Chybí informace ve specifikaci například, jak dělat autoSpaceLikeWord95(automatické mezery jako Word 95) nebo useWord97LineBreakRules(použít pravidla Wordu 97 na zalomení řádek);
- Více než 10% příkladů zmíněných v návrhu standardu nejsou platné jako XML;
- Není žádná záruka, že kdokoli může vytvářet software, který plně nebo částečně implementuje specifikaci OOXML bez nutnosti platit poplatky za patenty Microsoftu nebo je ignorovat;
- Tento návrh standardu je v rozporu s jinými ISO standardy, jako ISO8601 (Reprezentace datumu a času), ISO 639 (Kódy pro reprezentaci jmen a jazyků) nebo ISO/IEC 10118-3 (kryptografický hash);
- Je zde chyba ve formátu pro tabulkový procesor, která znemožňuje zadat jakékoli datum před rokem 1900: takové chyby ovlivňují OOXML specifikaci a stejně tak verze software jako Microsoft Excel 2000, XP, 2003 nebo 2007.
- Tento návrh standardu nebyl vytvořen spojením zkušeností a expertýz všech stran, které mají na záležitosti zájem (jako producenti, prodejci, kupující, uživatelé a řídící orgány), ale pouze Microsoftem.
Poslední podpisy
oops, i am sorry, i didn't write what language it is.
It is Czech language, or in our language, "Česky".
NEM, a Microsoft Office formátumának ISO szabványként való elfogadására
Megkérem az ISO nemzeti delegáltjait, hogy szavazzanak „NEM”-mel az ISO DIS 29500 jelű szavazólapon (Office OpenXML vagy OOXML formátum), a következő okok miatt:
- Már létezik egy elfogadott szabvány, nevezetesen az ISO26300, másnéven Open Document Format (ODF): több szabvány ugyanarra a dologra növeli a költségeket és a bizonytalanságot, összezavarja az iparágat, a kormányt és az embereket;
- Nincs az OOXML specifikációnak egyetlen működő megvalósítása sem: a Microsoft Office 2007 az OOXML egy speciális változatát állítja elő, és nem olyat, ami megfelelne az OOXML előírásainak;
- A leírásból hiányoznak bizonyos információk, például hogy hogyan valósítsuk meg az autoSpaceLikeWord95 (automatikus szóköz úgy, ahogy a Word '95 csinálja) vagy a useWord97LineBreakRules (használd a Word '97 sortörési szabályait) nevű formázási utasításokat;
- A szabványtervezetben a példák több, mint 10%-a nem érvényes XML formátum;
- Nincs rá garancia, hogy bárki is képes lenne olyan szoftver megírására, amely teljesen vagy részben megvalósítja az OOXML specifikációt anélkül, hogy szabadalmat sértene vagy fizetne a Microsoft-nak a szabadalmakért;
- A szabványtervezet összeütközésben áll más ISO szabványokkal, úgy mint az ISO 8601 (dátum- és időformátum), az ISO 639 (kódok nyelvek megjelölésére) vagy az ISO/IEC 10118-3 (kriptográfiai hasító függvények);
- Van egy hiba a táblázatkezelő fájlformátumában, ami megakadályozza 1900 előtti dátumok bevitelét: az ilyen hibák érintik mind az OOXML specifikációt, mind a Microsoft Excel 2000-es, XP, 2003-as és 2007-es verzióját;
- Ez a szabványtervezet nem az összes érdekelt fél ** (úgy mint gyártók, árusítók, vásárlók, felhasználók és döntéshozók) **tapasztalatainak és szakértelmének összevonásával készült, csupán egyetlen cég, a Microsoft által.
Legutóbbi jelentkezők
NEM, a Microsoft Office formátumának ISO szabványként való elfogadására
Megkérem az ISO nemzeti delegáltjait, hogy szavazzanak „NEM”-mel az ISO DIS 29500 jelű szavazólapon (Office OpenXML vagy OOXML formátum), a következő okok miatt:
- Már létezik egy elfogadott szabvány, nevezetesen az ISO26300, másnéven Open Document Format (ODF): több szabvány ugyanarra a dologra növeli a költségeket és a bizonytalanságot, összezavarja az iparágat, a kormányt és az embereket;
- Nincs az OOXML specifikációnak egyetlen működő megvalósítása sem: a Microsoft Office 2007 az OOXML egy speciális változatát állítja elő, és nem olyat, ami megfelelne az OOXML előírásainak;
- A leírásból hiányoznak bizonyos információk, például hogy hogyan valósítsuk meg az autoSpaceLikeWord95 (automatikus szóköz úgy, ahogy a Word '95 csinálja) vagy a useWord97LineBreakRules (használd a Word '97 sortörési szabályait) nevű formázási utasításokat;
- A szabványtervezetben a példák több, mint 10%-a nem érvényes XML formátum;
- Nincs rá garancia, hogy bárki is képes lenne olyan szoftver megírására, amely teljesen vagy részben megvalósítja az OOXML specifikációt anélkül, hogy szabadalmat sértene vagy fizetne a Microsoft-nak a szabadalmakért;
- A szabványtervezet összeütközésben áll más ISO szabványokkal, úgy mint az ISO 8601 (dátum- és időformátum), az ISO 639 (kódok nyelvek megjelölésére) vagy az ISO/IEC 10118-3 (kriptográfiai hasító függvények);
- Van egy hiba a táblázatkezelő fájlformátumában, ami megakadályozza 1900 előtti dátumok bevitelét: az ilyen hibák érintik mind az OOXML specifikációt, mind a Microsoft Excel 2000-es, XP, 2003-as és 2007-es verzióját;
- Ez a szabványtervezet nem az összes érdekelt fél (úgy mint gyártók, árusítók, vásárlók, felhasználók és döntéshozók) tapasztalatainak és szakértelmének összevonásával készült, csupán egyetlen cég, a Microsoft által.
Legutóbbi jelentkezők
NE Microsoft Office formatu kao ISO standardu
Molim nacionalne članove ISO-a da glasaju "NE" prilikom glasanja o ISO DIS 29500 (Office OpenXML ili OOXML format) zbog sljedećih razloga:
- Već postoji standard ISO26300 pod nazivom Open Document Format (ODF): dvostruki standardi povećavaju troškove, nesigurnost i stvaraju konfuziju u industriji, državnoj upravi i među građanima;
- Ne postoji dokaziva implementacija OOXML specifikacije: Microsoft Office 2007 proizvodi posebnu verziju OOXML-a, a ne format koji je u suglasnosti sa OOXML specifikacijom;
- Nedostaju informacije iz dokumenta sa specifikacijama npr. kako izvesti autoSpaceLikeWord95 ili useWord97LineBreakRules;
- Više od 10% primjera navedenih u predloženom standardu ne odgovara XML specifikaciji;
- Nema garancije da itko može napisati softver koji potpuno ili djelomično implementira OOXML specifikaciju bez da bude u opasnosti od tužbi za patente ili plaćanja licenci Microsoftu;
- Ovaj prijedlog standarda kosi se sa postojećim ISO standardima, na primer ISO 8601 (Prikazivanje datuma i vremena), ISO 639 (Oznake za prikazivanje imena i jezika) ili ISO/IEC 10118-3 (kriptografski hash);
- Postoji greška (bug) u formatu tabličnog kalkulatora (spreadsheet) koja onemogućava unošenje datuma prije 1900. godine: ta greška pogađa OOXML specifikaciju kao i softver kao što je Microsoft Excel 2000, XP, 2003 i 2007;
- Ovaj prijedlog standarda nije stvoren zajedničkim iskustvom i stručnošču svih zainteresiranih strana (kao što su prodavači, preprodavači, kupci, korisnici, regulatori) već samo od strane Microsofta;
Posljednji potpisi
Katakan TIDAK untuk format Microsoft Office sebagai standar ISO
Saya meminta kepada anggota ISO nasional untuk memilih "TIDAK" dalam menggunakan hak suaranya terhadap ISO DIS 29500 (Office OpenXML atau OOXML format) berdasarkan atas alasan-alasan sebagai berikut:
- Sudah ada standar untuk ISO26300 yaitu Open Document Format (ODF): standar yang berganda menambah biaya, ketidakpastian dan kebingungan di kalangan industri dan khalayak umum;
- Tidak ada Contoh implementasi nyata terhadap spesifikasi OOXML: Microsoft Office 2007 menghasilkan versi khusus dari OOXML, bukan file terformat yang sesuai dengan spesifikasi OOXML;
- Ada informasi yang hilang dari spesifikasi dokumen, sebagai contoh bagaimana melakukan autoSpaceLikeWord95 atau useWord97LineBreakRules;
- Lebih dari 10% dari contoh yang disebutkan di standar proposal tidak valid dalam konteks XML;
- Sudah tidak ada garansi bahwa siapapun dapat menulis perangkat lunak yang secara penuh atau sebagian dalam implementasi spesifikasi OOXML tanpa dikenakan pelanggaran paten atau biaya lisensi paten oleh Microsoft;
- This standard proposal conflicts with other ISO standards, such as ISO 8601 (Representation of dates and times), ISO 639 (Codes for the Representation of Names and Languages) or ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
- Standar proposal ini bertentangan dengan standar ISO yang lain, seperti ISO 8601 (perwakilan dari tanggal dan waktu), ISO 639 (Kode untuk perwakilan penamaan dan bahasa) atau ISO/IEC 10118-3 (hash kriptografi);
- Ada kutu/bug (kesalahan programming) didalam format spreadsheet/lembar sebar yang melarang untuk memasukan tanggal sebelum tahun 1900: kutu/bug ini terdapat di spesifikasi OOXML juga di versi perangkat lunak seperti Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
- Standar proposal ini tidak dibuat dengan melibatkan secara bersama-sama dengan ahli-ahli yang berpengalaman dari semua pihak yang terkait (seperti produsen, penjual, pembeli, pengguna dan pihak berwenang), namun hanya Microsoft sendiri
Tanda Tangan Anda

NO all'adozione del formato Microsoft Office come standard ISO
Chiedo ai membri nazionali dell'Organizzazione Internazionale degli Standard (ISO) di esprimere un "NO" alla votazione di Office OpenXML (o formato OOXML) come standard ISO DIS 29500 per le seguenti ragioni:
- Esiste già lo standard ISO 26300 - Open Document Format (ODF): un doppio standard aggiungerebbe costi, incertezza e confusione per industrie, governi e cittadini;
- Non esistono implementazioni della specifica OOXML: Microsoft Office 2007 produce una versione particolare di OOXML, differente da quella descritta nella specifica OOXML;
- Mancano delle informazioni nel documento di specifica, ad esempio su come utilizzare autoSpaceLikeWord95 o useWord97LineBreakRules;
- Più del 10% degli esempi menzionati all'interno della proposta di standard non sono conformi alle specifiche XML;
- Non c'è alcuna garanzia che si possa scrivere software che implementi completamente o in parte la specifica OOXML senza essere perseguibili per infrazione di brevetto o senza dover pagare licenze di brevetto alla Microsoft;
- Questa proposta di standard va in conflitto con altri standard ISO, come lo standard ISO 8601 (Rappresentazione di date e orari), lo standard ISO 693 (Codici per la rappresentazione di nomi e lingue) e lo standard ISO/IEC 10118-3 (Hash crittografici);
- È presente un bug nel formato del foglio di calcolo che impedisce l'uso di date antecedenti il 1900: tale bug è presente nella specifica OOXML quanto in Microsoft Excel nelle versioni 2000, XP, 2003 e 2007;
- Questa proposta di standard non è stata creata tenendo conto delle esigenze e delle esperienze di tutte le parti interessate, ovvero i produttori, i venditori, gli acquirenti, gli utenti ed i regolatori, ma soltanto ed esclusivamente della Microsoft.
Ultimi firmatari
I kërkoj anëtarve nacional të ISO të thonë "JO" votimit të ISO DIS 29500 (Office OpenXML ose formati OOXML) për këto arsye:
- Ekziston një standard ISO26300 - Open Document Format (ODF): një standard i ri shtonë shpenzimet, paqartësin dhe rrëmujën për industrit, qeverrit dhe qytetarët;
- Nuk ekzistojnë implementime në speçifikimin OOXML: Microsoft Office 2007 prodhon një version të veçantë të OOXML-it, i ndryshëm nga ai i përsjkruar në speçifikimin OOXML;
- Mungojnë informacione në dokumentin e speçifikimit, si përshëmbull si të përdoret autoSpaceLikeWord95 ose useWord97LineBreakRules;
- Më shumë se 10% të shëmbujve të cituar në propozimet standard nuk janë dokumente XML të vlefshëm;
- Nuk ka asnjë garanci që mund të shkruhet software për të implementuar krejtësisht specifikimin OOXML ose pjesë të tij pa qën të ndjekur për infracion të liçensës/lejes ose pa paguar një license leje Microsoft-it;
- Ky propozim standardi është në konflikt me standarded e tjerë ISO, si standard ISO 8601 (raprezentim i datave dhe orareve), ISO 639 (kodë për raprezentimin e emrave dhe gjuhëve) dhe ISO/IEC 10118-3 (Hash të kriptografuar);
- Ka një bug (difekt) në formatin e fletës së llogaritjes që nuk lejon futjen e datave më para se 1900: ky bug është prezent në speçifikimin OOXML si edhe në software-in si Microsoft Excel 2000, XP, 2003 dhe 2007;
- Ky propozim standardi nuk është krijuar duke mar parasysh kërkesat dhe experiencat të të gjitha pjesëve (produktorë, shitës, blerës, klienteve dhe rregullatorve), por vetëm nga Microsoft.
NIE formátu Microsoft Office ako štandardu ISO
Žiadam národných členov ISO (Medzinárodnej organizácie pre štandardizáciu) hlasovať "NIE" vo voľbe ISO DIS 29500 (formát Office OpenXML alebo OOXML) z nasledujúcich dôvodov:
- Už existuje štandard ISO26300 nazvaný Otvorený formát dokumentov (ODF): dvojitý štandard prináša občanom, vláde a priemyslu náklady, nerozhodnosť a zmätok;
- Neexistuje dokázateľná implementácia špecifikácie OOXML: Microsoft Office 2007 produkuje špeciálnu verziu OOXML, nie formát súborov v zhode so špecifikáciou OOXML;
- V dokumente o špecifikácii chýbajú informácie, napríklad ako urobiť autoSpaceLikeWord95 alebo useWord97LineBreakRules;
- Viac ako 10% príkladov spomínaných v navrhovanom štandarde nie je platných ako XML;
- Neexistuje záruka, že niekto bude schopný napísať softvér, ktorý plne alebo čiastočne implementuje špecifikáciu OOXML bez toho, aby podliehal poplatkom za patenty Microsoftu alebo ich ignoroval;
- Tento návrh na štandard je v rozpore s inými štandardmi ISO, ako ISO 8601 (Reprezentácia dátumu a času), ISO 639 (Kódy na reprezentáciu mien a jazykov) alebo ISO/IEC 10118-3 (kryptografický hash);
- Je tu chyba vo formáte súborov tabuľkového procesoru, ktorá zakazuje zadanie akéhokoľvek dátumu pred rokom 1900: takéto chyby vplývajú na špecifikáciu OOXML ako aj na verzie softvéru ako sú Microsoft Excel 2000, XP, 2003 alebo 2007.
- Tento návrh na štandard nebol vytvorený spojením skúseností a znalostí všetkých zainteresovaných strán (ako tvorcov, predajcov, kupujúcich, používateľov a riadiacich orgánov), ale Microsoftom samotným.
Posledné podpisy
Nói KHÔNG đối với định dạng Office của Microsoft như một tiêu chuẩn ISO
Tôi yêu cầu các thành viên của ISO nói “KHÔNG” trong cuộc bỏ phiếu của ISO DIS 29500 (Open OfficeXML hoặc định dạng OOXML) vì những lý do sau:
- Đã có ** một tiêu chuẩn ISO26300 có tên là Định dạng Tài liệu Mở – ODF**: hai tiêu chuẩn chỉ làm gia tăng chi phí, tính không chắc chắn và nhầm lẫn cho nền công nghiệp, chính phủ và người dân;
#Không có triển khai được chứng minh nào của các đặc tả kỹ thuật OOXML#: Microsoft Office 2007 đã tạo ra một phiên bản đặc biệt của OOXML, không phải là một định dạng tệp làm đúng theo đặc tả kỹ thuật của OOXML;
#Có những thông tin bị thiếu trong tài liệu đặc tả kỹ thuật, ví dụ làm thế nào để thực hiện một autospacelikeword95 hoặc useword97linebreakrules.
#Hơn 10% các ví dụ được đề cập tới trong tiêu chuẩn được đệ trình không hợp lệ với XML;
#Không có đảm bảo rằng bất kỳ ai có thể viết một phần mềm mà nó hoàn toàn hoặc một phần triển khai được đặc tả kỹ thuật của OOXML mà không có bổn phận đối với các thiệt hại về bằng sáng chế hoặc các chi phí giấy phép của Microsoft.
#Sự đệ trình của tiêu chuẩn này là mâu thuẫn với các tiêu chuẩn ISO khác như ISO 8601 (miêu tả ngày tháng và thời gian), ISO 639 (các mã cho miêu tả Tên và Ngôn ngữ) hoặc ISO/IEC 10118-3 (hàm băm mật mã).
#Có một lỗi trong định dạng tệp bảng tính mà nó ngăn cấm vào bất kỳ ngày nào trước năm 1900: những lỗi như thế này sẽ ảnh hưởng tới đặc tả kỹ thuật của OOXML cũng như các phiên bản phần mềm như Microsoft Excel 2000, XP, 2003 hoặc 2007.
#Sự đệ trình tiêu chuẩn này đã không được tạo ra bởi việc mang lại cùng các kinh nghiệm và sự tinh thông của tất cả các bên tham gia có quan tâm (như các nhà sản xuất, những người bán, những người mua, những người sử dụng và những người điều chính), ngoài một mình Microsoft.
Những chữ ký mới nhất
This is a translation to Norwegian Nynorsk (nn). The already existing Norwegian translation is to Norwegian Bokmål, and should have the ISO 639-1 code nb. (The (no) code is used generically when only one of the two languages are available. Both nn and nb are official Norwegian languages).
Sei NEI til Microsoft Office-formatet som ISO-standard
Eg ber landsmedlemmane av ISO røyste «NEI» i røystinga over ISO DIS 29500 (Office OpenXML eller OOXML-formatet) av følgjande grunnar:
- Standarden ISO26300, kalla Open Document Format (ODF), finnast allereie. To standardar kostar meir og gjev meir utryggleik og forvirring for industrien, styresmaktene og innbyggjarane.
- Det finnast ingen prov for ei implementering av OOXML-spesifikasjonen: Microsoft Office 2007 nyttar ei særskild utgåve av OOXML, og er ikkje eit filformat som stemmer overeins med OOXML-spesifikasjonane.
- Det manglar informasjon i dokumentasjonen, til dømes: Korleis utførast autoSpaceLikeWord95 (automatisk mellomrom som i Word 95) eller useWord97LineBreakRules (nytt reglane for linjeskift frå Word 1997).
- Meir enn 10% av dømene som nemnast i standardframlegget er ikkje i gyldig xml.
- Det finnast ingen garanti for at nokon kan lage program som, heilt eller delvis, implementerer OOXML-standarden utan å risikere å gjere patentbrot eller verte påført lisensavgifter frå Microsoft.
- Dette standardframlegget er i konflikt med andre ISO-standardar, til dømes ISO 8601 (visning av dato og klokkeslett), ISO 639 (kodek for å vise språk og namn) eller ISO/IEC 10118-3 (kryptografiske strengar)
- Det er ein feil i filformatet til reiknearket som gjer det umogleg å leggje inn datoar før 1900. Slike feil påverkar både sjølve OOXML-spesifikasjonen og ulike programversjonar, som Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007.
- Dette standardframlegget har ikkje kome til ved å samle røynsler og sakkunnskap frå alle parthavarar (som til dømes tilverkarar, selgjarar, kjøparar, brukarar og reguleringsmakter), men er laga av Microsoft aleine.
Dei siste underskriftene
NEE vir die Microsoft Office formaat as 'n ISO standaard
Ek vra die nationale lede van die ISO om "NEE" te stem in die kwessie van ISO DIS 29500 (Office OpenXML of OOXML formaat) om die volgende redes:
- Daar is reeds 'n standaard ISO26300 genoemd Open Document Format (ODF): 'n dubbele standaard vergroot koste, onsekerheid en verwarring in industrie, regerings en burgers;
- Daar is geen aantoonbare implementasie van die OOXML spesifikasie nie: Microsoft Office 2007 produseer 'n spesiale weergawe van OOXML wat nie 'n lêerformaat is wat aan die OOXML spesifikasie voldoen nie;
- Daar is ontbrekende informasie rakende die spesifikasie dokument, soos byvoorbeeld hoe om 'n autoSpaceLikeWord95 of 'n useWord97LineBreakRules te doen;
- Meer as 10% van die genoemde voorbeelde in die voorgestelde standaard is nie geldige XML nie;
- Daar is geen waarborg dat enigiemand sagteware sal kan skryf wat volledig of gedeeltelik aan die OOXML spesifiksie voldoen nie sonder dat hulle deur Microsoft aanspreeklik gehou sal word vir patentskending of patentlisensiefooie;
- Hierdie standaard voorstel is teenstrydig met ander ISO standaarde, soos die ISO 8601 (die representeer van datums en tye), ISO 639 (Kodes vir die representeer van landsname en tale) of ISO/IEC 10118-3 (kriptografiese huts);
- Daar is 'n fout in die spreiblad lêerformaat wat jou verbied om enige datum voor die 1900 in te voer: sulke foute affekteer die OOXML spesifikasie en ook sagteware weergawes soos Microsoft Excel 2000, XP, 2003 of 2007.
- Hierde standaardvoorstel is nie geskep deur die samebrengs van ervaring en vernuf van alle belangstellende partye nie (soos produsente, verkoopers, koopers, gebruikers en reguleerders), maar alleenlik deur Microsoft.
Laaste handtekenings
Cymraeg (Welsh)
NA i fformat Microsoft Office fel safon ISO
Gofynnaf i aelodau cenedlaethol ISO bleidleisio 'NA' ym mhleidlais ISO DIS 29500 (fformat Office OpenXML neu OOXML) am y rhesymau canlynol:
- Mae safon ISO26300 o'r enw Open Document Format (ODF) yn bod eisoes. Bydd safon ddwbl yn ychwanegu costau, ansicrwydd a dryswch i ddiwydiannau, llywodraethau a dinasyddion;
- Nid oes yr un sylweddoliad wedi'i brofi o ofynlen OOXML: cynhyrcha Microsoft Office 2007 fersiwn neilltuol o OOXML, nid fformat ffeiliau fydd yn cyd-fynd hefo gofynlen OOXML
- Mae gwybodaeth yn eisiau o ddogfen yr ofynlen, er enghraifft sut i wneud autoSpaceLikeWord95 ynteu useWord97LineBreakRules;
- Nid yw mwy na 10% o'r enghreifftiau y sonnir amdanynt yn yr ofynlen ddim yn gywir fel XML;
- Nid oes unrhyw warant y bydd neb yn medru ysgrifennu meddalwedd fydd yn sylweddoli gofynlen OOXML yn llawn neu'n rhannol heb fod Microsoft yn cael hawlio iawndal neu ffioedd trwyddedu;
- Mae'r safon arfaethedig hon yn gwrth-ddweud safonnau ISO eraill, megis ISO 8601 (Representation of dates and times), ISO 639 (Codes for the Representation of Names and Languages) neu ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
- Mae gwall yn fformat ffeil taenlenni sy'n gwahardd rhoi i mewn unrhyw ddyddiad cyn y flwyddyn 1900: effeithiai'r fath gwallau ar ofynlenni OOXML yn gystal â fersiynau meddalwedd megis Microsoft Excel 2000, XP, 2003 neu 2007.
- Nid yw'r cynnig safon hwn wedi'i greu wrth ddod â phrofiad a gallu pawb sydd â diddordeb ynddo ynghŷd (megis cynhyrchwyr, gwerthwyr, prynwyr, defnyddwyr a gwarchodwyr), ond gan Microsoft yn unig.
Llofnodion diweddaraf
Oops! Couple of mistakes in point 7. It should read:
Mae gwall yn fformat ffeil taenlenni sy'n gwahardd rhoi i mewn unrhyw ddyddiad cyn y flwyddyn 1900: effeithiai'r fath wallau ar ofynlenni OOXML yn ogystal â fersiynau meddalwedd megis Microsoft Excel 2000, XP, 2003 neu 2007.
Apologies
Apologies again. That wasn't meant to be crossed out. RTFM. I know! Please ignore the crossing out.
Ոչ ըսեք Միքրօսաֆդի Օֆֆիս դիրքին ISO սդանտարի համար։
Կուզենք որ ISO-ի ազգային անդամները ոչ ըսեն ISO DIS 29500 (Office OpenXML կամ OOXML դիրքին)
այս պատճառներուն համար :
- Արդըն ISO26300 սդանտար մը կա եւ անունը
Open Document Format (ODF) է։
Եկրորդ սդանտար մը կ'աւելցընէ ծախս, անվստահութիւն
կու տա հնարաքիտութիան, կարավարութիան եւ ժողովուրդներուն։
- Չիկա OOXML մանրամասնութիան իրական ներկայութիւն մը։
Microsoft Office 2007 կ'արտադրէ հատուկ
OOXML-ի զրոյց, ոչ թէ ֆայլի դիրք մը որ
կը գալէ OOXML-ի զրոյցին հետ։
- Պակաս տեղեկութիւն կա զրոյցի դուխդին մեչ, օրինակ
ինչպես ընել autoSpaceLikeWord95 կամ
useWord97LineBreakRules։
- Օրինակներուն 10%-են աւելին որ կան ստանտառին
մեջ չեն հաշւըվիր XML-ի պես։
- Վստահ չէ որ եդէ ծրագրային մը գրես
որ լման կամ կես ցեվով կը գործածէ
OOXML-ի զրոյցը, Միքրօսաֆդը չի պիտի
ուզէ հրովարտական վճարում։
- Այս սդանտարի առաջարկումը կը պայքարի ուրիշ
ISO սդանտարներու հետ, օրինակ ISO 8601
(ներկայացումը թւականերուն եւ ժամանակներուն),
ISO 639 (անուներու եւ լեզուներու
ներկայացումի դատաստանագիրքերը) կամ
(ծածկագրութիայն խառնիւթ)
- Միջատ մը կա ընդլայնված թերթի ֆայլի դիրքին
մեջ որ չի ցքեր որ դնես ոեւէ մեկ տարեթիվ 1900-են
առաջ։ Այս տեսակ միջատները կ'ազդեն OOXML-ի
զրոյցը եւ ծրագրային տարբերակները օրինակ
Միքրօսաֆդ Excel 2000, XP, 2003 կամ 2007:
- Այս ստանդարտ առաջարկը չէ ստեղծուած
միասին բերելով փորձառութիւնը եւ փորձագէտի քըննութիւնը
ամեն հետաքրքրւած բաժիները (ծնողներ,
ծախող, քնող, գործածող եւ կանոնաւորողներ),
բայց մինակ Միքրօսաֆդեն։
Վերջին ստորագրութիւներ
NO al format de Microsoft Office com a estàndard ISO
Sol·licito als membres del comitè nacional d'ISO que votin "NO" al ISO DIS 29500 (Office OpenXML o OOXML format) per les següents raons:
1. Ja hi ha un estàndard ISO26300 anomenat Open Document Format (ODF): dos formats suposaran costos i confusió a la indústria, el govern i els ciutadans;
2. No hi ha cap implementació de referència de l'especificació de l'OOXML: el Microsoft Office 2007 produeix una versió especial de l'OOXML que no compleix amb l'especificació de l'OOXML proposta en ISO;
3. En el document d'especificació falta informació com, per exemple, com implementar un autoSpaceLikeWord95 o un useWord97LineBreakRules;
4. Més del 10% dels exemples de la seva especificació no validen la conformitat amb XML;
5. No hi ha cap garantia perquè qualsevol pugui implementar parcial o totalment l'especificació de l'OOXML sense arriscar-se que Microsoft li reclami danys i perjudicis per infracció de patents o el pagament de llicències de patents;
6. Aquesta proposta d'estàndard entra en conflicte amb altres estàndards ISO, com ISO 8601 (representació de dates i temps), ISO 639 (codis de representació de nom i idiomes) o ISO/IEC 10118-3 (funcions hash de criptografia);
7. Hi ha un error en l'especificació del fitxer de formats de fulla de càlcul que impedeix introduir qualsevol data prèvia a l'any 1900: Això és un error que s'arrossega des de les obsoletes versions de 16bits de l'aplicació MS-Office;
8. Aquesta proposta d'estàndard no s'ha creat unint l'experiència i les millors pràctiques de totes les parts interessades (tals com productors, distribuïdors, consumidors, usuaris i reguladors), sinó per Microsoft en solitari.
Ζητώ από τα εθνικά μέλη του ISO να ψηφίσουν "ΟΧΙ" στην ψηφοφορία για το ISO DIS 29500 (μορφή Office OpenXML ή OOXML) για τους εξής λόγους:
1. Υπάρχει ήδη το πρότυπο ISO26300, "Open Document Format (ODF)". H ύπαρξη διπλού προτύπου δημιουργεί σύγχυση στους χρήστες, τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις και προσθέτει επιπλέον κόστος.
2. Δεν υπάρχει υλοποίηση της προδιαγραφής. Το Microsoft Office 2007 υλοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του OOXML και όχι μια μορφή αρχείου που να συμφωνεί με την προδιαγραφή OOXML.
3. Η προδιαγραφή είναι ελλιπής: για παράδειγμα, δεν αναφέρει την υλοποίηση του στοιχείου autoSpaceLikeWord95 ή του στοιχείου useWord97LineBreakRules.
4. Πάνω από το 10% των παραδειγμάτων που αναφέρονται στο κατατεθειμένο έγγραφο δεν είναι έγκυρη XML.
5. Δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι κάποιος μπορεί να γράψει λογισμικό που υλοποιεί κατά μέρος ή συνολικά την προδιαγραφή OOXML χωρίς να είναι υπόλογος σε προσφυγές σχετικές με πατέντες ή χωρίς να πληρώσει στη Microsoft άδειες για πατέντες.
6. Η πρόταση αντιβαίνει σε άλλα πρότυπα του ISO, όπως το ISO 8601 (αναπαράσταση ημερομηνίας και ώρας), ISO 639 (κωδικοί για την αναπαράσταση ονομάτων και γλωσσών) και ISO/IEC 10118-3 (κρυπτογραφικές συναρτήσεις).
7.Υπάρχει ένα σφάλμα στη μορφή του αρχείου φύλλου εργασίας που απαγορεύει τη χρήση ημερομηνιών πριν το έτος 1900. Το σφάλμα αυτό επηρεάζει την προδιαγραφή OOXML καθώς και λογισμικά όπως Microsoft Excel 2000/XP/2003/2007.
8. Η πρόταση για το πρότυπο δεν έχει δημιουργηθεί από την εμπειρία όλων των ενδιαφερόμενων μερών (όπως οι παραγωγοί, πωλητές, αγοραστές και χρήστες), αλλά αποκλειστικά από τη Microsoft.
Dansk:
Jeg beder de nationale medlemmer af ISO om at stemme "NEJ" i afstemningen om ISO DIS 29500 (Office OpenXML eller OOXML format) af følgende årsager:
1. Der er allerede en standard ISO26300 ved navn Open Document Format (ODF): endnu en standard tilføjer udgifter, usikkerhed og forvirring til industrien, regeringen og befolkningen;
2. Der er ingen bevisførelse i form af implementation af OOXML specifikationen: Microsoft Office 2007 producerer en speciel version af OOXML, ikke et filformat der lever op til OOXML specifikationen;
3. Der mangler information fra specifikationsdokumentet, for eksempel hvordan autoSpaceLikeWord95 og useWord97LineBreakRules skal implementeres;
4. Mere end 10% af de eksempler som er vedlagt den foreslåede standard kan ikke valideres som XML;
5. Der er ingen garanti for at nogen kan skrive software der helt eller delvis implementerer OOXML specifikationen uden at være ansvarlig for patentbrud eller patent licensbøder fra Microsoft;
6. Den forslåede standard er i konflikt med andre ISO standarder så som ISO 8601 (Repræsentation af datoer og tider), ISO 639 (Koder for repræsentation af navne og sprog) eller ISO/IEC 10118-3 (Kryptografisk hash);
7. Der er en fejl i regnearks filformatet som forbyder at der indtastes datoer før år 1900: Sådanne fejl påvirker OOXML specifikationen såvel som software versioner som Microsoft Excel 2000, XP, 2003 or 2007;
8. Den forslåede standard er ikke blevet skabt ved at samle erfaring og ekspertise fra alle interessenter (så som producenter, sælgere, købere, brugere og regulatorer), men af Microsoft alene;
"2. Der er ingen bevisførelse i form af implementation af OOXML" …
Should be replaced with:
"2. Der er ingen referenceimplementation af OOXML" …
====
"hvordan autoSpaceLikeWord95 og useWord97LineBreakRules skal implementeres;"
(how autoSpaceLikeWord95 and og useWord97LineBreakRules should be implemented)
Should be replaced with:
"hvordan autoSpaceLikeWord95 og useWord97LineBreakRules skal behandles;"
(how autoSpaceLikeWord95 and og useWord97LineBreakRules should be processed)
"how autoSpaceLikeWord95 should be processed" is closer to original "how to do a autoSpaceLikeWord95"
====
"OOXML specifikationen uden at være ansvarlig for patentbrud eller patent licensbøder fra Microsoft;"
Should be replaced with:
"OOXML specifikationen uden at enten krænke patenter og dermed enten måtte betale erstatning eller licensomkostninger til Microsoft;"
I think my translation is more accurate.
====
"Sælgere"
(~people in sales, more like presenters on homeshopping network in Denmark)
Should be replaced with:
"Forhandlere"
(~people that sell stuff, more like someone who owns a store somewhere)
I think my translation more accurately describes intent of "Sellers"
"OOXML specifikationen uden at være ansvarlig for patentbrud eller patent licensbøder fra Microsoft;"
Should be replaced with:
"OOXML specifikationen uden at enten krænke patenter og dermed enten måtte betale erstatning eller licensomkostninger til Microsoft;"
"OOXML specifikationen uden at krænke patenter og dermed enten måtte betale erstatning eller licensomkostninger til Microsoft;"
Русский (Russian):
НЕТ формату Microsoft Office в качестве стандарта ISO
Прошу национальных членов ISO голосовать ПРОТИВ ратификации спецификации Microsoft Office OpenXML (OOXML) как стандарта ISO по следующим причинам:
- Уже существует стандарт ISO26300 Open Document Format (ODF): дополнительные стандарты увеличивают расходы для бизнеса, государства и граждан;
- Не существует совместимой реализации спецификаций OOXML: Microsoft Office 2007 сохраняет файлы в специальном формате, отличающемся от спецификации OOXML;
- Спецификация не является полной, например, нет описания autoSpaceLikeWord95 и useWord97LineBreakRules;
- Более 10% примеров в спецификации не соответствуют XML;
- Нет полной гарантии того, что ПО, полностью соответствующее спецификациям OOXML, не пострадает от патентов или патентных отчислений;
- Спецификация конфликтует с другими стандартами, такими как ISO 8601 (Представление даты и времени), ISO 639 (Коды представления имен и языков) или ISO/IEC 10118-3 (Криптографический хеш);
- Существует ошибка в формате электронных таблиц, не позволяющая ввести даты до 1900 года. Эта ошибка применима как к спецификации, так и Microsoft Excel 2000, XP, 2003 или 2007;
- Спецификация была создана без привлечения опыта и экспертизы заинтересованных сторон (производители, продавцы, покупатели, пользователи и регуляторы), исключительно со стороны Microsoft;
Powiedz NIE formatowi Microsoft Office jako standardowi ISO
Proszę członków narodowych komitetów ISO, by zagłosowali "NIE" w głosowaniu nad standardem ISO DIS 29500 (format Office OpenXML lub OOXML) z poniższych powodów:
- Istnieje już standard ISO26300, Open Document Format (ODF): podwójne standardy zwiększają koszty, niepewność i zamieszanie w przemyśle, rządzie i wśród obywateli;
- Nie ma działającej implementacji specyfikacji OOXML mogącej udowodnić skuteczność tego standardu: Microsoft Office 2007 wytwarza specjalną wersję OOXMLa, nie pliki w formacie zgodnym ze specyfikacją OOXML;
- W specyfikacji brakuje części informacji, na przykład w jaki sposób powinno działać autoSpaceLikeWord95 lub useWord97LineBreakRules;
- Ponad 10% przykładów wymienionych w specyfikacji jest niezgodnych ze standardem XML;
- Nie ma gwarancji, że ktokolwiek może napisać oprogramowania które w pełni lub częściowo implementuje specyfikację OOXML bez ryzyka naruszenia patentu lub konieczności poniesienia patentowych opłat licencyjnych na rzecz Microsoftu;
- Propozycja standardu jest niezgodna z innymi standardami ISO, takimi jak ISO 8601 (Zapis czasu i daty), ISO 639 (Kody języków) i ISO/IEC 10118-3 (Skrót kryptograficzny);
- W formacie zapisu arkuszu kalkulacyjnego jest błąd uniemożliwiający wprowadzenie dat przed rokiem 1900: takie błędy występują zarówno w specyfikacji OOXML, jak i w oprogramowaniu takim jak Microsoft Excel 2000, XP, 2003 i 2007.
- Propozycja standardu nie została przygotowana w sposób łączący doświadczenie i wiedzę wszystkich zainteresowanych stron (takich jak producenci, sprzedawcy, kupujący, użytkownicy i urzędy regulujące), lecz tylko przez Microsoft.
Please, change "Catalá" for "Català".
Thank's you.
Aşağıdaki nedenlerden ötürü ulusal ISO üyelerinden Microsoft Office OpenXML ( OOXML ) spesifikasyonunun ISO stadartı haline getirilme oylamasında “HAYIR” oyu vermesini istiyorum.
* Hali hazırda Open Document Format ( ODF ) isimli ISO26300 kodlu bir standart bulunuyor. Aynı konuda iki standart bulunması endüstri, devletler ve vatandaşlar için ek maliyet demek;
* OOXML spesifikasyonunun ispatlanabilir bir gerçeklemesi bulunmuyor: Microsoft Office 2007 dokümanları OOXML’in özel bir sürümünü, OOXML spesifikasyonlarına tam örtüşen bir format değil;
* Spesifikasyon dokümanında eksik bilgiler var. Örneğin autoSpaceLikeWord95 ya da useWord97LineBreakRules nasıl yapılacağı belirli değil;
* Standarta dair verilen örneklerin %10′dan fazlası XML uyumlu değil;
* Herhangi birinin patent ihlali ya da patent lisans ücretlerinden sorumlu olmadan, tam OOXML uyumlu bir yazılım geliştirme garantisi yok;
* Bu standart diğer ISO standartları ile çelişmekte, örneğin : ISO 8601 (Tarih Zaman Gösterimi), ISO 639 (İsim ve Dil Gösterim Kodları) or ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
* Hesap tablosu dosya formatında, 1900′den önce herhangi bir tarih girmeyi engelleyen bir hata bulunuyor. Bu hata OOXML sesifikasyonuyla birlikte Microsoft Excel 2000, XP, 2003, 2007 yazılımlarını da etkiliyor.
* Bu standart ilgili tüm partilerden tecrübe ve bilirkişiler ( örneğin üreticiler, satıcılar, alıcılar, kullanıcılar ve düzenleyiciler ) bir araya getirilerek hazırlanmamış, tek başına Microsoft tarafından üretilmiştir.
— This should be RTL (right-to-left), but I can't see such an option in the wiki formatting —
לא לפורמט ה- Office של מיקרוסופט כסטנדרט ISO.
אני מבקש מהחברים ב- ISO להצביע "לא" במשאל ISO DIS 29500 (Office OpenXML or OOXML format) מהסיבות הבאות:
- כבר קיים סטנדרט ISO26300 בשם Open Document Format (ODF). סטנדרט כפול מוסיף עלויות, חוסר וודאות ובלבול לתעשייה, ממשלה ואזרחים;
- אין יישום מוכח של מפרט ה- OOXML: תוכנת ה- Office 2007 של מיקרוסופט מייצרת גירסא מיוחדת של OOXML, לא פורמט המיישם את מפרט ה- OOXML;
- ישנו מידע חסר במסמך המפרט, למשל כיצד ליישם autoSpaceLikeWord95 או useWord97LineBreakRules;
- יותר מ- 10% מהדוגמאות המתוארות בסטנדרט המוצע אינם עוברים ולידציה כ- XML;
- אין הבטחה כי כל אדם יכול לכתוב תוכנה המיישמת חלקית או באופן שלם את מפרט ה- OOXML מבלי להיות חייב בתשלום על יישום פטנטים של מיקרוסופט;
- הסטנדרט המוצע נמצא בקונפליקט עם סטנדרטים אחרים של ISO, כמו ISO 8601 (יצוג תאריכים וזמנים), ISO 639 (קודים לייצוד של שמות ושפות), ו- ISO/IEC 10118-3 (הצפנה ע”י hash);
- קיים באג בפורמט של ה- spreadsheet, אשר מונע להזין תאריכים לפני שנת 1900. באג זה קיים הן במפרט והן בגרסאות תוכנה כגון Microsoft Excel 2000, XP, 2003, 2007;
- הסטנדרט המוצע לא נוצר ע"י שיתוף של ניסיון ומומחיות של כל הגורמים הנוגעים בעניין (למשל, יצרנים, מוכרים, קונים, משתמשים) אלא ע"י מיקרוסופט בלבד.
Done, see petition. I found a CSS option "direction:rtl" that seems to work. Let me know if the text is correct… I may have made some cut/paste errors.
אימרו "לא" לפורמט מיקרוסופט אופיס כסטנדרט ISO
אני מבקש מחברי המועצה הבין לאומית להצביע "לא" בבחירות בסוגיית Office OpenXML (OOXML format) - ISO DIS 29500 מהסיבות הבאות:
1. ישנו כבר סטנדרט ISO26300 הנקרא Open Document Format. סטנדרט נוסף מוסיף עלויות, חוסר ביטחון וחוסר ודאות לתעשיה, לממשלות ולאזרחים.
2. אין שום הוכחה לעמידה בהנחיות הספציפיות של OOXML . אופיס 2007 מייצר גירסא מיוחדת של OOXML, לא פורמט-קבצים הנענה להנחיות OOXML.
3. חסר מידע מתוך ממסמך ההנחיות, לדוגמא: איך לעשות autoSpaceLikeWord95 או useWord97LineBreakRules.
4. יותר מ10% מהדוגמאות שהובאו בסנטדרט הנ"ל לא מאומתות כ-XML
5. אין ערובה לכך שניתן לכתוב תוכנה המנצלת באופן חלקי או מלא את הנחיות OOXML מבלי או לפגוע בפטנט או לשלם על זכויות יוצרים של מיקרוסופט.
6. ההצעה הנ"ל מתנגשת עם סנדרטי ISO אחרים כמו: ISO 8601 (יצוג של תאריך וזמן), ISO 639 (קוד למען יצוג של שמות ושפות) ו-ISO/IEC 10118-3 (האש קריפטוגרפי).
7. ישנו באג בפורמט ה Spreadsheet האוסר להכניס תאריכים לפני 1900. באגים מסוג זה משפיעים על הנחיות OOXML וכן על גירסאות תוכנה כמו מיקרוסופוט אקסל 2000, XP, 2003 או 2007.
8. ההצעה לסנדרט לא נוצרה עקב צירוף הנסיון והמיומנות של כל הצדדים הנוגעים בדבר (כמו מפיקים, מוכרים, קונים, משתמשים ורגולטורים) אלא ע"י מיקרוסופט בלבד.